Allmänna odlingsråd

 

JORD

Jorden bör vara luftig och väldränerad. Använd gärna blomjord blandad med lecakulor. Jorden kan med fördel blandas upp med jordförbättringsmedel som perlit och vermiculit.

VATTEN

De flesta gesneriaceer har tunna rottrådar och gillar inte alls att stå blött om fötterna. Den vanligaste dödsorsaken är faktiskt övervattning. Särskilt försiktig får man vara med knölar och rhizomer som inte riktigt vaknat från vila. Använd alltid rumstempererat vatten eftersom växterna lätt får bruna köldskador på bladen om vattnet är för kallt. Vattna inte chirita, saintpaulia och streptocarpus förrän jorden känns torr igen. Andra släkten, t ex kopparblad behöver jämnare tillgång på vatten och en högre luftfuktighet. Får plantorna bruna, torra bladspetsar beror det ofta på att luften är för varm och torr. Tänk på att växternas vattenbehov varierar mycket under året och beroende på vilken temperatur det är i omgivningen. Bästa tipset är att alltid känna på jorden innan du vattnar!

LJUS

De flesta gesneriaseer trivs utmärkt i ett ljust öster eller västerfönster. Undvik lägen med gassande sol. Blir bladen på t ex sainpaulior gulbleka beror det ofta på att plantorna fått för mycket sol. Det går också bra att odla gesneriaceer under lysrör. Använd vanliga lysrör som te x kan monteras i en lysrörshylla. Lysrören bör vara tända 12 timmar per dygn. Många gesneriaceer tål starkare ljus än saintpauliorna och några extrema skuggväxter trivs bättre med svagare ljus. I en lysrörshylla kan man, med samma belysning, ändå ge växterna olika ljusmängder. Det är "skuggigare" längst ut på hyllorna och inne i ett miniväxthus (genomskinligheten i plasten minskar kraftigt med tiden!). På en lysrörshylla är det ljusast i centrum. Sinningior och andra växter som gärna ränner iväg på höjden om de får för lite ljus kan behöva placeras endast 10-15 cm från lysröret. Som en tumregel för att bedöma att avståndet är lagom kan man hålla sina fingrar precis under lysröret. Blir skuggan som faller på bladen diffus och svår att se är lysröret för långt ifrån. Blommor som behöver mycket ljus för att bli kompakta eller blomma är t ex sinninga, narrhuva och saintpaulia.

TEMPERATUR

Gesneriaceer trivs i allmänhet med 25 grader på dagen och 20 grader på natten. Undvik att utsätta dem för kalldrag, vissa är mycket känsliga. Bara alpinerna överlever frost. Temperaturer över 30 grader får vissa att blomma upp och andra att falla ihop. Streptocarpus (kornettblomma) och många chiritor vill gärna ha det lite svalare under vintern. Den som kan övervintra streptocarpus ljust och svalt (gärna 10-15 grader) kan vänta sig en överdådig blomning till våren! Många streptocarpus dör under vintern om man försöker övervintra dem i ett fönster med varmt element under.

GÖDSLING

Gesneriaceer har känsliga rötter och tål inte höga salthalter. Vattna därför med väl utspädda näringslösningar. Om du t ex vattnar dina växter 3 ggr/veckan kan du gödsla med svag näringslösning 2 ggr och rent vatten den tredje gången. Det finns några rekommenderade gödselmedel till gesneriaceer t ex Volkman, Biobact och Schultz instant. Använder du Blomstra eller liknande ska du bara ta hälften av den rekommenderade dosen. Kalium främjar blomningen.

OHYRA

Ohyra är något man förr eller senare drabbas av även som hobbyodlare. Man bör därför alltid ställa nya växter i karantän minst 3 månader men gärna i ett halvår. Detta gäller alla växter, vare sig de kommer från en blomsteraffär, trädgårdsmässa eller om man bytt till sig växterna på en bytesbörs. Allra bäst är om man kan ha det nya växtmaterialet i ett eget rum under karantäntiden. Ett alternativ är att samla de nya växterna på ett eget hyllplan i en lysrörshylla eller ställa dem i ett eget fönster. Det är viktigt att ofta kontrollera växterna. Misstänker man att en planta är drabbad av ohyra ställer man plantan i en plastpåse som försluts. På så sätt kan man plantan under uppsikt utan att riskera att andra plantor blir smittade. Det som oftast drabbar gesneriaceer är ullöss och rotullöss. Dessa ser ut som vita ulliga små tofsar på blad/stam respektive rötter och bekämpas enklast med Provado som även tar sköldlöss. Kvalsterangrepp är inte lika vanliga här i Sverige med kan förekomma. Kvalstrena, som många gånger är så små att de inte går att se med ögat, gör att tillväxtpunkten blir grå och förkrympt och bladen blir missformade. Kvalsterangrepp är svårt att behandla så det bästa är att slänga växten. Bladlöss kan man råka ut för sommartid om man vädrar eller tar in en bukett med sommarblommor. Enklaste sättet att bli av med bladlössen är att klämma ihjäl dem och duscha med såpvatten (ta 2-3 msk såpa till 1 liter vatten). Är det en rhizombildande växt kan man i stället klippa bort allt grönt ovan jord, men kontrollera först att det finns rhizomer i krukan.

GLÖM ALDRIG ATT DETTA ÄR FAMILJEN LAGOM!

Föreningen har givit ut en serie på totalt 5 odlingsråd där man hittar utförlig information och en mängd praktiska tips om odling och förökning av gesneriaceer från A till Ö. Odlingsråden kostar 40 kr styck och beställs genom att sätta in pengar på PG 921 94 22-4. Glöm inte att skriva att det gäller odlingsråd och vilka delar du vill beställa!

Aktuellt

 diastema-vexans

 

Nu är det snart dags för årsmöte. I år håller vi till i Örebro och mötet hålls den 2:a juni. Läs mer här.

Dags att förnya ditt medlemskap!

Glöm inte förnya ditt medlemsskap!

Det är dags att förnya ditt medlemskap för 2018! Förnya gärna redan nu genom att sätta in 200 kr på Plusgirokonto 921 94 22-4. Glöm inte ange ditt namn på inbetalningen.

Sappetavans skatt

Facebook

Gesneriasterna finns även på facebook!

Genväg till gruppen Gesneriasterna.

facebook 

Är du inte med i facebook kan du registrera dig här.

Bli medlem

Bli medlem i Gesneriasterna!

 

Det är tack vare medlemarna vi kan ge ut Gesneriastnytt, finnas med på mässor och på nätet. Stödj föreningen genom att bli medlem.

Medlemmarna får tidningen Gesneriastnytt. Till alla nya medlemmar skickar vi en frömix med spännande sorter.

streptocarpus evy kinnebrant

Odlingsråd

Beställ kompletta odlingsråd och gamla nummer av Gesneriastnytt.

 

Det är i Gesneriastnytt du hittar den mest utförliga informationen och de vackraste bilderna!

GN 2 2013

FOR

 FOR logga farg liten

 

Gesneriasterna är medlem i Fritidsodlingens riksorganisation.

 

 

 

 

Joomla Templates by Joomla51.com