FAQ

Hur uttalar man föreningens namn?

Betoningen ska ligga på första a:et: Ges-neri-á-sterna, med kort betonat a i mitten. Föreningen har hämtat sitt namn från växtfamiljen Gesneriaceae .

Vad är vermiculit och perlit och var får man tag på det?

Vermiculit är en ljusbrun mineralprodukt som binder fukt. Den gör jorden både luftig och fukthållande. Det går utmärkt att så frö och rota sticklingar direkt i vermiculit. Perlit är ett vitt vulkaniskt glas som används för att göra jorden porös. Man kan köpa jordförbättringsmedlen storsäcker på nätet. Mindre mängder (3 till 5 liter) kan köpas av föreningen på mässor och utställningar eller hos välsorterade trädgårdsbutiker.

Vad är en rhizom?

En rhizom är en jordstam. Hos femöring och eucodonia ser rhizomerna ut som små kottar, medan de hos narrhuva mer påminner om daggmaskar. Varje litet fjäll på rhizomen kan utvecklas till en ny planta och går rhizomen av skjuter det ett nytt skott från varje del. Sätter man på våren ner en rhizom i krukan så bildar plantan som växter upp massor av nya som man kan skörda till hösten.

Varför vissnar plantorna plötsligt ner?

Flera släkten i familjen Gesneriaceae har en naturlig viloperiod på vintern. Exempel är narrhuva, femöring, diastema, smithiantha och eucodonia som alla är rhizombildare och sinningia som bildar knölar. Under växtperioden samlar växterna energi som lagras i knölar eller rhizomer. När dagarna börjar bli korta under hösten förbereder sig plantorna på att gå i vila. Samma sak kan hända om plantorna angrips av ohyra eller om de under en tid fått för lite vatten. Detta är helt naturligt och många plantor behöver vila för att komma igen nästa år.

Hur övervintrar man knölar och rhizomer?

Narrhuva, sinningia, smithiantha, femöring m fl är alla tropiska växter och övervintrar bäst i rumstemperatur. Ett praktiskt och utrymmesbesparande sätt att ta hand om rhizomer och knölar är att ta upp dem ur jorden och förvara dem i plastpåsar tillsammans med vermiculit i en garderob. Titta till dem ibland så att de inte torkar in, möglar eller har börjat växa. Mini-sinningior har ofta ingen bestämd viloperiod utan kan skjuta nya skott när som helst. Är inte jorden dålig så kan knölen stå kvar i krukan och så är man försiktig med vattningen tills knölen åter skjuter nya skott.

Varför hittar jag inga rhizomer eller knölar i krukan efter att plantan vissnat ned?

Det kan bero på att växten inte hör till ett rhizombildande släkte. De flesta gesneriaceer har vanliga rötter och vissnar de ner helt kan de betraktas som döda. Men det finns även arter och hybrider av t ex narrhuva och sinningia som aldrig eller sällan bildar rhizomer trots att de hör till ett rhizombildande släkte. Det gäller alltså att lära känna sina plantor! Fråga gärna när du köper eller byter för att undvika en obehaglig överraskning. Vissnar en nyplanterad stickling ner är det inte säkert att den haft tid att bilda en rhizom. Men leta noga i krukan för gesneriaceer har en oerhörd växtkraft och med kärlek och omvårdnad kan man ibland få även en knappnålhuvudstor rhizom att ta sig!

Mina plantor har fått ohyra, vad ska jag göra?

Läs odlingsråden och den artikeln om ohyra som du hittar i vårt artikelarkiv.

Hur gör man för att få fröna att gro?

Läs artikeln om fröodling i vårt artikelarkiv.

Bildar gloxinia knöl eller rhizom?

Det beror på vad man menar! Växten som har det svenska namnet Gloxinia är en knölväxt som heter Sinningia på latin. Men i familjen Gesneriaceae finns också ett släkte med det latinska namnet Gloxinia och det är en rhizombildare. Därav en viss namnförbistring.

Var kan man titta på gloxiniaväxter?

Uppsala Botaniska Trädgård har en fin samling av olika gloxiniaväxter som visar vilken mångfald som finns i växtfamiljen. Bland annat har de en samling med saintpauliaarter, dvs vilda saintpaulior. Det finns stora exemplar av olika hängväxter som myrranka, ampelfackla och eldsrankor. Dessutom brukar man kunna hitta både blommande chiritor, gloxinior och narrhuvor.

Var kan man träffa er?

Vi brukar delta i olika trädgårdsmässor, t ex Älvsjö, Sofiero och i Umeå. Dessutom försöker vi vara med på olika trädgårdsevenemang som Botans dag i Uppsala Botaniska Trädgård och Skördefesten på Bergianska trädgården i Stockholm. Medlemmar över hela landet ordnar lokala träffar och byter plantor med varandra. Titta i kalendern och i GESNERIASTNYTT var vi dyker upp härnäst. Med tanke på situationen med viruset  covid 19 så är alla möten och utställningar etc. inställda tills vidare. Tråkigt men nödvändigt.