Achimenes – Femöringssläktet

Femöringar, släktet Achimenes är ett växtsläkte som omfattar ca 26 arter. Dessa växter hör hemma i Central- och Sydamerika och blommans färg förekommer i bland annat rött, blått, lila, rosa och vitt. Utöver de vilda arterna förekommer att stort antal sorter inom hobbyn. Det finns sorter med små eller stora, enkla eller fyllda blommor, hängande eller upprätt växtsätt, liten eller stor i plantstorlek. Helt enkelt sorter för alla smaker. Gemensamt är att femöringarna är snabbväxande, blomvilliga och tacksamma krukväxter för fönsterbrädan.

Växten bildar rhizomer, små fjälliga jordstammar i krukan. Dessa rhizomer bildar växten för att i naturen kunna vissna ned ovan jord och spara energi under ytan tills dess den torra perioden är över och mer regn åter kommer igen. Femöringarna utsätts inte naturligt för låga temperaturer och kan därför förvaras i rumstemperatur men gärna mörkt. Exempelvis en byrålåda.

Plantering

Rhizomerna planteras på våren när nya ljusa skott bildats och det naturliga ljuset återkommit efter den mörka vintern. Det vill säga någon gång efter mars. För den ivrige kan man starta femöringarna tidigare om man har tillgång till extrabelysning. Tillskottsbelysning i form av vanliga kallvita lysrör (eller kallvita LED-rör) är bra belysning på en budgetnivå.

Bevattning

Femöringarna föredrar en jämn fuktighet men är känsliga för både övervattning och för stor uttorkning. Övervattnas plantan blir gasutbytet för rotsystemet för litet och det dör och ruttnar lätt. Torkar platan ut för mycket går växten lätt i dvala eftersom det är en naturlig reaktion på torrperioden i naturen.

Likt i stort sett alla andra växter är tillväxten bäst om en svag näringsdos tillförs vid varje bevattning. Beroende på märke av näringslösning krävs en matsked näring per 4-8 liter vatten. Vanligtvis en koncentration på ca 2 promille för standardnäringar.

Förökning

Femöringar förökas enkelt med toppsticklingar eller genom delning av rhizomer. Sticklingar rotas enklast i ett glas med vatten. Efter en eller två veckor när sticklingen rotats kan den omplanteras i jord.